Den här saffransbutterkakan gjorde jag förra året innan jul och då blev jag helt frälst.
Jag som alltid säger att jag inte gillar lussebullar, är överlag inte så förtjust i saffran, men den här är fantastiskt god! Så saftig och full av massa goda saker.
Den här vill jag göra i år igen, och jag tänkte att jag skulle påminna även er om den :)
Saffransbutterkaka med vaniljfyllning och mandelmassatäcke
50 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
1 g (2 paket) saffran
1 tsk kardemummakärnor
½ tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
12 dl vetemjöl
Fyllning:
1,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
ev lite vaniljpulver
200 g rumstempererat smör
Dekoration:
1 uppvispat ägg
Mandelmassa att riva
Pärlsocker
1 ½ dl florsocker
1 ½ msk mjölk
Gör så här:
Smula jästen i en bunke eller degblandare.
Smält smöret och häll i mjölken, värm till fingervarmt.
Rör ner saffran och häll vätskan över jästen.
Stöt kardemumman i en mortel och tillsätt till degblandningen med salt, socker och ägg.
Arbeta in mjölet lite i taget och arbeta degen smidig. Jag lät min Kitchen Aid göra jobbet :)
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen. I grundreceptet ska det vara 100 g smör och 1 dl socker men jag tycker det ofta är snålt med fyllningen så jag dubblade allt utom sockret. Tyckte inte det behövdes 2 dl socker, men där kan man göra som man vill så klart :)
Vänd upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca ½ cm tjock.
Bred ut fyllningen över hela rektangeln och rulla ihop den på längden.
Skär degen i 20 bitar.
Lägg några av bullarna med snittytan uppåt i en form med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter med bakplåtspapper i botten.
Jag använde 7 bullar, det ska vara mellanrum mellan alla bullar så att de har utrymme för att både jäsa och gräddas.
Eftersom man då får en massa bullar över kan man lägga dessa på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar.
Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
När de jäst såg det ut så här i formen:
Sätt ugnen på 175 grader.
Pensla bullarna med ägg och strö över riven mandelmassa (så att det täcker ovansidan av bullarna) och pärlsocker.
I grundreceptet skulle det vara pärlsocker och flagad mandel men jag är inte så förtjust i flagad mandel så jag tog mandelmassa istället.
Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.
Rör under tiden ihop florsocker och mjölk till glasyren.
Ta ut bullarna och låt svalna.
Ringla över glasyren och pudra eventuellt över florsocker.
Grädda övriga bullar (pensla även dem med ägg och strö över pärlsocker) i cirka 7-10 minuter, kolla mer på färgen än på klockan. De ska bli gyllenbruna/gula och fina.
Det blev ca 14 bullar också!
Kram på er :)
Låter fantastiskt gott, ett recept som bara måste testas hemma under julen!