Idag är det åter igen dags att fira vår kära vän kladdkakan!
Den har ju som bekant en helt egen dag och förtjänar faktiskt att få lite extra uppmärksamhet.
Det är ju så gott med kladdkaka och man kan göra så många olika varianter!
Jag har gjort massor av olika sorters kladdkaka, dem kan ni kolla på
här.
Kanske vill ni i år prova att göra vinnarens kladdkaka i Kladdkakeracet?
Det är Augusta Anderssons härligt fräscha limekladdkaka med limeyoghurt, den hittar ni
här.
Jag kände att jag har provat så himla många olika varianter av kladdkakor med choklad, plus att jag gjort en med vaniljsmak, och att jag därför ville prova något som är lite annorlunda.
Fick en idé om att det kunde vara spännande om man smaksatte kladdkakan med citron, och tänkte att det då är gott om det syrliga i citronen matchas av något sött, därav idén med marängtäcke.
Det här blev som en variant av en kladdkaka och en citronmarängpaj. Väldigt gott om ni frågar mig och några av mina kollegor som mumsade på den till ett möte igår :)
Här kommer receptet!!
Citronkladdkaka
150 g smör
1,5 dl farinsocker
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 citron
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret. Häll över smöret i en stor skål och rör sedan ner socker och ägg.
Tillsätt mjölet och rör om så allt blandas.
Tvätta citronen och torka den, riv sedan skalet från hela citronen och häll ner skalet i smeten.
Dela citronen i två delar och pressa ur saften, tillsätt sedan även den i smeten.
Rör om så allt blandas.
Smörj och bröa (jag bröade med kokos och lite rivet citronskal) en form, ca 24 cm i diameter, helst med löstagbar kant, och häll sedan i smeten.
Ställ åt sidan.
Nu är det dags att göra marängen.
Maräng
3 äggvitor
2 dl socker
1,5 tsk maizena majsstärkelse
Gör så här:
Separera äggvitan från äggulan och vispa upp äggvitorna till ett hårt skum. Man ska kunna vända på bunken upp och ner över huvudet utan att det rinner ut något.
Tillsätt socker och maizena (om du inte har maizena går det bra att utesluta den) och vispa lite till.
Bred försiktigt ut marängen över kladdkakan i formen, marängen ska täcka kladdkakan.
Ställ in i ugnen, långt ner, och grädda i ca 30-35 minuter. Tiden kan variera och det är svårt att veta om kakan är klar då marängen "är i vägen" men jag hade min inne i drygt 25 minuter och den blev ganska lös.
Vill man äta den direkt rekommenderar jag drygt 30 minuter, ca 35 min, ska den vara i kyl över natten går det bra med 25-30 minuter.
Det kan vara bra att hålla koll på kakan efter ca 20 minuter så att inte marängen bränns, om den börjar bli mörk kan man lägga lite folie över.
Hoppas ni hittar någon kladdkaka som ni blir sugna på att baka nu, och att ni njuter ordentligt av den!
Stor kram!
Åh va gott!! :)