Smörj en form med flytande eller smält margarin, ca 24-26 cm i diameter. Ha i en msk mjöl och ½ msk kakao och skaka så att formen blir mjölad. Försök att bara smörja och mjöla den nedre delen av formen.
Smält smöret och lägg sedan i den hackade chokladen. Låt det smälta tillsammans.
Vispa ägg och socker luftigt, blanda sedan i smöret och den smälta chokladen.
Rör sedan försiktigt ner de torra ingredienserna och häll över smeten i formen.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter.
Ta sedan ut och låt svalna tills kakan är helt sval i formen.
Nu kan man förvara botten i kylen över natt om man vill.
Vispa äggulor och socker väl tills smeten blir ljus och porös.
Rör i vispgrädde, mjölk och vaniljpulvret tillsammans med vaniljsockret.
Vispa inte längre men rör väl tills allt blandats.
Starta glassmaskinen och häll i blandningen.
Låt gå tills glassen har tjocknat ordentligt. (Om man inte har glassmaskin kan man frysa in glassen i en låda och röra i den en gång i halvtimmen tills den har tjocknat men ändå går att hälla ut i formen.)
Hacka 2 Mars bars och häll i dem i glassblandningen. Rör om försiktigt så det blandas ordentligt.
Häll sedan över glassen i den svala formen med browniebotten.
Hacka resten av Mars-barsen och strimla lite av hacket över glassen.
Sätt in i frysen i några timmar tills glassen fryst.
En stund innan det är dags att äta glasstårtan kan man göra caramelsåsen.
Värm sockret på låg värme tills det börjar smälta i kanterna och bli ljusbrunt. Rör runt försiktigt en gång med träslev och låt sedan sockret smälta tills det är lite mörkare brunt. Vispa ner grädden lite i taget och höj sedan värmen på plattan till medelvarmt.
Låt koka i ca 8-10 minuter, vi vill ha en halvfast konsistens på såsen. Den ska rinna men inte för mycket. Här kan man göra kulprovet, då ska såsen i alla fall hålla ihop i vattnet men man behöver inte kunna göra kulor av den.
Dra kastrullen från plattan och rör ner smöret.
Ställ åt sidan och låt den svalna lite.
Smält mörk choklad i ett vattenbad, ca 150-200 gram.
Tag sedan fram glasstårtan, häll över den smälta chokladen och bred ut den över toppen lite slarvigt, den behöver inte täcka hela tårtan. Här gäller det att vara snabb då chokladen stelnar snabbt på den kalla glassen.
Jag gjorde det i flera moment, hällde på lite choklad och bredde ut den, hällde sen på lite mer choklad och bredde ut osv...
Häll även choklad ut mot kanterna och hjälp den att rinna över kanten med en sked.
Det blir ganska effektfullt med rinnande choklad över kanterna :)
Häll sedan på caramelsåsen på samma sätt, över chokladen och glassen. Om man vill kan man hälla på smält choklad och sås i omgångar, det spelar ingen roll för det blir gott oavsett :)
Avsluta med att toppa med resten av de hackade Mars-bitarna.
Voila, glasstårtan är färdig!
Nu kan man förstås frysa in den igen om man inte vill äta direkt. Annars rekommenderar jag att låta den stå i rumstemperatur en stund innan den ska ätas så att browniebotten hinner mjukna något. Även glassen blir godare om den inte är stenhård.
Kan varna för att den är riktigt mäktig och söt men väldigt god!
Hoppas ni gillar den lika mycket som vi gjorde :)
KRAM!
Det ser ju helt gudomligt ut!!! Jag älskar själv marsglassarna så dethär måste jag ju defenitivt prova!!