Mars caramel & chocolate brownie ice cream cake

 
När min man fyllde år i juli ville han inte ha en traditionell tårta.
Jag funderade på vad jag skulle göra som passade hans smaklökar och kom på att han verkligen älskar Mars-glass. Ni vet de där som finns i 8-pack i frysen i affären, med både Mars, Twix och Snickers-smak?
 
Så började ett ganska stort projekt med att göra en Mars-glasstårta!
 
Om ni ska göra den här vill jag varna lite för att det verkligen tar hela dagen. Typ.
Men man kan förbereda en del som tur är.
 
Det var länge sen jag gjorde den men jag ska skriva ner så som jag minns att jag gjorde den, och tårtan är självklart väldigt flexibel, man kan göra lite som man vill och som man gillar. Då brukar det ju bli bäst :)
 
Jag gjorde två browniebottnar men om jag ska göra den igen kommer jag endast göra en browniebotten längst ner och sen ha glass över. Eftersom den är fryst blev browniebottnarna lite hårda och det hade passat bättre att bara ha en botten längst ner, så det är så jag skriver i receptet!
 
 
 
 
 
Mars caramel & chocolate brownie ice cream cake
 
Räcker till ca 16-20 personer
 
 
Browniebotten:
 
100 gram smör
100 gram mörk choklad
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl mjöl
1 msk kakao
1/2 msk vaniljsocker
 
 
 
Vaniljglass
 

4 st äggulor

1,25 dl socker

2 dl vispgrädde

2 dl standardmjölk

½ tsk vaniljpulver

1 msk vaniljsocker

 

Caramel
 
1,5 dl Socker
2 dl Vispgrädde
20 gram smör
 
 
 
ca 6-8 stycken Mars bars
150-200 g mörk choklad till dekorering
 
 
 
 
 
Gör så här:
Börja med browniebotten, den kan göras dagen innan om man vill dela upp momenten.
 
Smörj en form med flytande eller smält margarin, ca 24-26 cm i diameter. Ha i en msk mjöl och ½ msk kakao och skaka så att formen blir mjölad. Försök att bara smörja och mjöla den nedre delen av formen.
 
Smält smöret och lägg sedan i den hackade chokladen. Låt det smälta tillsammans.
Vispa ägg och socker luftigt, blanda sedan i smöret och den smälta chokladen.
Rör sedan försiktigt ner de torra ingredienserna  och häll över smeten i formen.
 
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter.
Ta sedan ut och låt svalna tills kakan är helt sval i formen.
 
 
 
 
 
 
Nu kan man förvara botten i kylen över natt om man vill.
 
 
 
Sedan är det dags att göra glassen. Jag valde att göra det enkla receptet på glass men man kan göra en mer avancerad glass om man vill. Fler glassrecept finns under kategorin GLASS här på bloggen :)
 

Vispa äggulor och socker väl tills smeten blir ljus och porös.

Rör i vispgrädde, mjölk och vaniljpulvret tillsammans med vaniljsockret.

Vispa inte längre men rör väl tills allt blandats.

Starta glassmaskinen och häll i blandningen.

Låt gå tills glassen har tjocknat ordentligt. (Om man inte har glassmaskin kan man frysa in glassen i en låda och röra i den en gång i halvtimmen tills den har tjocknat men ändå går att hälla ut i formen.)

 

 

 

Hacka 2 Mars bars och häll i dem i glassblandningen. Rör om försiktigt så det blandas ordentligt.

 

 

Häll sedan över glassen i den svala formen med browniebotten.

 

 

Hacka resten av Mars-barsen och strimla lite av hacket över glassen.

 

 

Sätt in i frysen i några timmar tills glassen fryst.

 

En stund innan det är dags att äta glasstårtan kan man göra caramelsåsen.

Värm sockret på låg värme tills det börjar smälta i kanterna och bli ljusbrunt. Rör runt försiktigt en gång med träslev och låt sedan sockret smälta tills det är lite mörkare brunt. Vispa ner grädden lite i taget och höj sedan värmen på plattan till medelvarmt.

Låt koka i ca 8-10 minuter, vi vill ha en halvfast konsistens på såsen. Den ska rinna men inte för mycket. Här kan man göra kulprovet, då ska såsen i alla fall hålla ihop i vattnet men man behöver inte kunna göra kulor av den.
Dra kastrullen från plattan och rör ner smöret.
Ställ åt sidan och låt den svalna lite.
 
Smält mörk choklad i ett vattenbad, ca 150-200 gram.
Tag sedan fram glasstårtan, häll över den smälta chokladen och bred ut den över toppen lite slarvigt, den behöver inte täcka hela tårtan. Här gäller det att vara snabb då chokladen stelnar snabbt på den kalla glassen.
Jag gjorde det i flera moment, hällde på lite choklad och bredde ut den, hällde sen på lite mer choklad och bredde ut osv...
 
 
 
 
Häll även choklad ut mot kanterna och hjälp den att rinna över kanten med en sked.
Det blir ganska effektfullt med rinnande choklad över kanterna :)
 
 
 
 
Häll sedan på caramelsåsen på samma sätt, över chokladen och glassen. Om man vill kan man hälla på smält choklad och sås i omgångar, det spelar ingen roll för det blir gott oavsett :)
 
Avsluta med att toppa med resten av de hackade Mars-bitarna.
 
 
 
 
 
Voila, glasstårtan är färdig!
 
Nu kan man förstås frysa in den igen om man inte vill äta direkt. Annars rekommenderar jag att låta den stå i rumstemperatur en stund innan den ska ätas så att browniebotten hinner mjukna något. Även glassen blir godare om den inte är stenhård.
 
 
 

 

 

 


 
Kan varna för att den är riktigt mäktig och söt men väldigt god!
 
Hoppas ni gillar den lika mycket som vi gjorde :)
 
KRAM!

 

 

 
 
 
 
#1 - - Sara:

Det ser ju helt gudomligt ut!!! Jag älskar själv marsglassarna så dethär måste jag ju defenitivt prova!!

Svar: Ja det tycker jag du ska! Säg gärna vad du tyckte sen :)
Pernie

#2 - - Johanna:

Jag dör så gott det ser ut!! :D

Svar: :)
Pernie

#3 - - Camilla:

Den ser otroligt god ut!

Svar: Ja, det var den :)
Pernie

#4 - - Sigrid:

Åh . Herre . Gud !

#5 - - Daniella Chanelle:

Ville bara säga att dina inlägg dyker upp dubbelt på bloglovin, jättejobbigt :(

Svar: ok. vet faktiskt inte hur jag ska lösa det, hoppas bara att det inte ställer till alldeles för mycket besvär för dig.
Pernie

#6 - - Cissi:

jag undrar om man kan fuska med glass delen? jag har inte tiden eller en glassmaskin. Kan man göra på ngt annat enklare sätt? Färdig glass?

Svar: Ja det kan du! Köp vaniljglass och låt den stå framme tills den är mjuk nog att hälla ut på botten! Funkar utmärkt :)
Pernie

#7 - - Sanna:

Hej, Gjorde denna glasstårta till ett kalas och den var ljuvligt god och uppskattad :)

Svar: Härligt att höra! :)
Pernie

#8 - - Ida:

Hej!
Låter som ett supergott recept!
Jag undrar när man gjort färdigt glassen, hällt i marsen och fyllt den i formen med botten, kan man då frysa in detta och göra toppingen en annan dag? :) istället för att bara frysa in botten.
Tänkte nämligen göra detta recept till mig kille när han fyller år, han älskar mars :)

Svar: OJ, den här kommentaren hade jag helt missat! Förlåt för att jag inte svarat! Självklart kan du göra klart så långt som du skriver, och spara toppingen till en annan dag :) Hoppas det gick bra om du redan gjort den!!
Pernie

#9 - - Ida:

Allt gick bra och den va supergod! tack för ett smarrigt recept :)

Svar: Roligt att höra!!! Kul att du provade den och blev nöjd :)
Pernie

#10 - - Linnea:

Om jag använder färdig glass, hur mycket går det åt?

Svar: Oj, svår fråga. Och dessutom är det lite upp till hur hög tårta du vill ha, skulle nog satsat på att ha en 2 litersbunke hemma och sen fylla upp så mycket som det ser ut att behövas! :)
Pernilla Lyck

#11 - - Linnea:

Den blev fantastiskt god! Bjöd dock på den på morsdag (25 grader varmt) så den smälte fort ;)

Svar: Ha ha ja det förstår jag :) Men kul att du gillade den! :D
Pernilla Lyck

#12 - - Helen:

Denna låter hur gott som helst!!

Svar: Ja det var den! :)
Pernilla Lyck