Nutellabullar med hackade hasselnötter i långpanna

 
Ni som brukar läsa den här bloggen vet kanske att jag är väldigt förtjust i Nutella, särskilt om jag får använda det i bakverk.
Jag har gjort Nutellabullar förut och vet hur gott det är, så när jag härom dagen bakade bullar blev det både vanliga kanelbullar och Nutellabullar.
 
Det som blev annorlunda den här gången var att jag även provade att hacka hasselnötter som jag strödde både över nutellasmöret och ovanpå bullarna, samt att jag gräddade bullarna i en långpanna.
Det blev supergott, så himla saftigt och härligt :)
 
Receptet tål att upprepas, här kommer det igen!
 
 
 
 
 

Nutellabullar med hackade hasselnötter
 
ca 50 stycken bullar
 
 
150 g margarin eller smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1-1½ dl socker
2 tsk malen kardemumma
ca 1,3 liter vetemjöl
 
En påse hasselnötter
 
 
Nutellafyllning
 
ca 4 dl Nutella
100 g smör eller margarin
ev. ½-1 dl socker
 
 
 
Eller halvera receptet på nutellafyllningen och gör en kanelfyllning också:
 
Kanelfyllning
 
75-100 g margarin eller smör
1 dl socker
2 tsk kanel
 
Då gör man ena halvan degen med nutellafyllning och andra halvan med kanelfyllning, både görs på samma sätt.
 
 
 
 
 
 
Gör så här:
Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken.
Värm tills alltsammans är ljummet, ca 37 grader.
Lös upp jästen i degbunken i lite av degspadet.
Tillsätt resten av spadet och sedan salt, socker, nystött eller malen kardemumma och drygt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen så att den blir blank och smidig.
Jag använde min KitchenAid, det var supersmidigt, men det funkar bra med händerna också :)
 
Tillsätt ytterligare mjöl men spara 1-2 dl till utbakningen.
Degen är färdigarbetad när den släpper degbunkens kanter.
Strö lite mjöl över ytan så att den inte torkar.
Täck med bakduk.
Ställ degen dragfritt och jäs den till dubbel storlek. (Tar ca 45-60 min ca).
 
Arbeta sedan degen några minuter i bunken.
Stjälp upp den på mjölat bakbord.
Knåda i resten av mjölet.
Degen är färdigknådad när den släpper bakbord och händer.
 
 
Nu är det dags att baka ut degen och göra bullar av den!
 
 
 
Dela degen i två delar. Lägg den ena åt sidan.
Kavla ut den andra till en stor rektangel. Om det fastnar i underlaget kan man ta lite mjöl.
 
 
 
Bred sedan på hälften av Nutellafyllningen ända ut i kanterna. Strö sedan över hälften av den hackade hasselnöten.
 
 
 
Rulla ihop (från långsidan) och skär i tunna skivor.
 
Smörj en lång form eller plåt med högre kanter och lägg skivorna bredvid varandra med ca 2-3 cm mellanrum.
Det ska finnas plats för bullarna att jäsa och de blir även lite större vid gräddning.
 
Låt jäsa till dubbel storlek, det tar cirka 30-40 minuter.
 
Avsluta med att pensla på lite uppvispat ägg och strö över lite hackade hasselnötter.
 
 
Sätt in mitt i ugnen, 250 grader, i cirka 7-8 minuter.
 
Upprepa proceduren med den andra degbiten.
 
Om man inte vill göra alla bullar i en lång form kan man självklart lägga resterande i bullformar på en plåt.
Även då ska de jäsa till dubbel storlek i ca 30-40 minuter och sedan penslas med ägg och hackade hasselnötter alternativt pärlsocker.
 
 
När bullarna i formen är gräddade kan man antingen skära eller bryta loss dem från varandra.
 
SÅÅÅÅÅÅ gott!!
 
 
Ha en härlig fredagskväll så hörs vi snart igen!
 
 
KRAM!
 
 
 
#1 - - Joanna - by blondie:

Så gott med nutella i :)

Svar: Ja visst är det?! :)
Pernie

#2 - - Linnéa:

Jag har planerat att baka dessa på fredag (kanelbullens dag ju!) och jag längtar som tusan!
En fråga bara: Nutellafyllningen; hur blandar man ihop nutellan och smöret? ska smöret vara smält eller bara rumstempererat? Och gäller det för kanelfyllningen också?
Din blogg är bäst :D

Svar: Vad kul!! Håller på att fundera på villa bullar jag ska baka tills påfrestat :
Smöret ska vara rumstempererat i båda fyllningarna, sen är det bara att vispa ihop med :) lycka till!
Pernie