Bullar:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1½ dl strösocker
½ tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special
Gör så här:
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Gör en smörfyllning som du ska breda på den utkavlade degen:
150-200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk malen kanel
Under tiden som degen jäser kan du även göra kakdegen:
White chocolate chip cookie dough
150 g smör
2 ½ dl farinsocker
1 dl strösocker
2 msk sirap
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
4 ½ dl vetemjöl
Lite drygt ½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
150-200 g hackad vit choklad/chokladknappar
Gör så här:
Smält smöret.
Blanda i socker, sirap och vaniljsocker.
Tillsätt även ägget och äggulan och rör/vispa ihop smeten. Det behöver inte vara länge.
Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt (till Daimkakorna även kakaon) i en separat skål och häll sedan ner blandningen i smörblandningen.
Rör ihop tills det är blandat, rör inte för länge.
Sätt ugnen på 200 grader när bulldegen jäst färdigt.
Dela degen på två delar och kavla ut den ena till en stor rektangel.
Bred på hälften av smörfyllningen ända ut i kanterna.
Smula på hälften av kakdegen så den täcker hela rektangeln.
Rulla försiktigt ihop rektangeln på långsidan.
Skär bitar av rullen, ca 2-3 cm tjocka, och lägg bitarna i formar eller utan formar på en plåt med bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa ca 40 min under handduk.
Pensla dem sedan med lätt uppvispat ägg och sätt in dem mitt i ugnen.
Grädda ca 10 minuter tills de får fin gyllenbrun färg.
Upprepa allt med den andra halvan av degen och smörfyllningen samt kakdegen.
Jag fick fyra plåtar med bullar, 16 bullar på varje plåt. Det beror på hur tjocka skivor man skär hur många bullar man får :)
Låt bullarna svalna på plåten. Bullarna är som godast när de svalnat och kakdegen frasat till sig lite.
Det går utmärkt att frysa bullarna!
Hoppas ni provar dem och gillar dem :)
Kram på er!
Två kakor i en låter verkligen som det bästa av två världar!