Kladdkaka med mjukt lakritstäcke och havssalt

 
 
 
Gillar du kladdkaka? Gillar du lakrits? Och havssalt i kombination med något sött?
Då är det här en kaka för dig!
 
Jag är egentligen inte så förtjust i lakrits, men lakritskola är verkligen ett undantag, för det är så fantastiskt gott. Särskilt när den är doppad i choklad och täckt med havssalt.
 
Den här kladdkakan är ganska lätt att göra. Den är absolut godast efter 1-2 dagar i kylen, när den fått stå till sig och hunnit bli riktigt seeeeg. :)
 
 
 
 
 
 
 
Kladdkaka med mjukt lakritstäcke och havssalt
 

Kladdkaka:

200 g smör el margarin

2,5 dl socker

2 ägg

2 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

4 tsk vaniljsocker

1 dl kakao

smör och ströbröd (till formen)

 

Lakritskola:

2,5 dl socker

3 msk sirap

1 msk glykossirap

150 g mörk choklad

3 msk lakritspulver

(finns på vissa ICA, märke Kung Markatta, och på Leilas General Store bl a)

 

3 dl vispgrädde

75 g smör el margarin

 

En nypa flingsalt

 
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Smält matfettet till kakan i en kastrull. Rör ner socker och ägg i kastrullen.
Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao.
Vänd ner detta i smeten.

Häll i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna.

Blanda alla ingredienser till lakritskolan utom matfettet i en hög kastrull (ej alltför vid nedtill).
Koka långsamt tills den tjocknat ordentligt, det tar 30-40 minuter.
Rör ner matfettet och låt svalna.
 
Bred sedan över lakritskolan över kladdkakan. Strö över flingsalt.
Ställ in i kylen, gärna över natten.
 
Njut!
 
 
 
 
 
 
  Kram på er!
 
 
 
#1 - - Kerstin:

Wow! Måste prova. MEN, jag är inte heller överförtjust i lakrits. Vad tror du om att göra kolaglasyren utan lakritspulvret? Borde väl gå precis lika bra. Eller?

Tack för ännu ett smarrigt recept!

Svar: Absolut Kerstin, jag har gjort den utan lakritsen tidigare och den blir fantastiskt god! Hoppas du gillar den :)
Pernilla Lyck

#2 - - Kerstin:

Det är jag övertygad om. Jag var DJUPT inne i receptet på Jappkladdkaka när ditt svar plingade in Den måste jag också göra! Tjoho!

Svar: Ha ha ja det måste du verkligen, den är också fantastiskt god! :)
Pernilla Lyck

#3 - - FRUKOSTERA:

Men muuums! :D

#4 - - Jasmine:

Din kladdkaka ser helt fantastisk ut! <3
Kram

#5 - - Paulina Suonvieri:

Choklad (gärna i kladdkaka) tillsammans med havssalt har alltid varit en av mina absoluta favoriter, men dessutom med lakriskola? Lägg av! uuud vad gott! :D

//hundredkitchenstories.blogg.se

#6 - - biggeros:

Så sugen jag blir på det just nu. Jag älskar allt med lakrits=)

#7 - - Peasyeasy:

Lakrits + choklad är ju en av de bästa kombinationerna som finns, det här låter urgott!

#8 - - frkenduktig.blogg.se:

Guuud va gott det ser ut. Undrar om den går att göra glutenfri på nåt vis...

#9 - - Elina:

Låter OCH ser gott, ska helt klart testas och då också GLUTENFRI! :D

#10 - - Madde:

Men MUUMS! Funderar på att baka denna till helgen då vi ska få gäster. Men glykossirap? var hittar jag det? Aldrig sett.

Svar: Det finns i de flesta matbutiker, på samma hylla som vanlig sirap. Mindre flaska. Men det går bra att utesluta den också, det hade jag i för lite segare konsistens, men jag har gjort utan också och det blir superbra! Lycka till och hoppas ni gillar den :)
Pernilla Lyck

#11 - - Mia:

Gu så gott det ser ut!

#12 - - JUNITJEJ:

Vad jag blev sugen!

#13 - - angelicasvarld.blogg.se:

Men gud så smarrigt det ser ut!!

#14 - - Petra:

Gud vad gott det såg ut! Speciellt med grädde till :P

#15 - - Frida:

Åh det ser himmelskt gott ut!

#16 - - livet med Asperger och kronisk smärta:

mumms

#17 - - deckre.blogg.se:

Åh denna måste jag pröva!

#18 - - Hanna - Min väg till att bli en bättre löpare + ytligheter:

Åh så gott!

#19 - - Ellen Öhman:

Herregud vad gott det där såg ut!

#20 - - C:

Åh så gott det såg ut! Måste testas! :)

#21 - - linawilmas.blogg.se:

Mmm så gott!

#22 - - Sara (VÄRLDENS STÖRSTA SPN&TVD FAN):

Heeeeeelveeeete vad gott det ser ut!! :D

#23 - - Elle:

Verkar olagligt gott!!!:)

#24 - - Anonym:

oj vad otroligt god den såg ut. det hade varit något istället för mitt päron här ihop med teet ;)

#25 - - cecilia:

oj vad otroligt god den såg ut. det hade varit något istället för mitt päron här ihop med teet ;)

#26 - - emma:

Oo gud så gott det ser ut! MÅSTE testa efter dieten :)

#27 - - My Fredblad:

Gud vad gott det ser ut! Men glykossirapen, går det att använda vanlig istället? Är inte jättebra på sånnt när det kommer in en massa spänande nya saker i recepten... ;)

#28 - - Bella:

Asså den ser ju heelt underbar ut!! Jag har redan sparat receptet!

#29 - - När Annie fotograferar i USA:

Godaste smeten jag någonsin smakat! Den står i ugnen nu :-) Dock blir det ingen lakriskola på toppen för min del, gillar varken salt eller lakris! Hihi

#30 - - Emiza:

mums

#31 - - Robex Lundgren:

mumms

#32 - - Lotta:

Men herregud!! Jag hade inte tänkt baka mer den här veckan eftersom både frys och mage är fulla, men den här bara MÅSTE jag göra! En man en av Sveriges största lakrits-älskare, så är det ju oundvikligt :)

Tack för ett underbart recept!

Ha en bra dag!

// Lotta

#33 - - Uriel:

Tänkte baka den här idag eller imorgon, men vispgrädden - den ska vara i lakritstäcket va? Eller ska man äta den vid sidan om? :)

Svar: Ja grädden ska vara i lakritstäcket :) hoppas du gillar den!
Pernilla Lyck

#34 - - Caroline :

Gjorde den idag fast glutenfri, mm!

#35 - - J:

Gud så gott det låter! Ska jag nog prova att baka till en fruhippa. Men om man vill göra som muffins istället, hur länge skulle du tro att de ska vara i ugnen då?

#36 - - Helena Nilsson:

Oj, så mumsigt. Den kan jag göra laktosfri åt mina laktosintoleranta gäster. Annars brukar mina Kärleksmums gå hem: http://helenasmatresa.blogspot.se/2014/10/laktosfria-karleksmums.html

Allt gott,
Helena

#37 - - linda:

Ska man verkligen koka med chokladen när man gör kolan?

Svar: Ja det ska man, allt utom smöret :)
Pernilla Lyck

#38 - - Jennie:

Hej jo jag undrar om det stämmer att kolan ska koka 40 minuter? Jag kokade min kola men redan efter 15-20 minuter såg den väldigt färdig ut så jag hädde den ovanpå kakan och in i kylen och nu är kolan stenhård :( får typ spätta lös en bit av kakan och tyvärr blir då själva kakan bara mos. God smak på kakan och jag ska absolut pröva göra den igen men koka kolan i kanske tio minuter bara. Eller kan jag ha gjort något fel?

Svar: Oj det låter jättekonstigt! Vet ju inte om du gjort något fel, men jag har gjort den massor med gånger, både med och utan glykossirap, och den har aldrig blivit hård. Kan du ha glömt någon ingrediens? Hade du i smör och grädde? Nästa gång kan du kanske prova utan glykosen, annars vet jag inte tyvärr :(
Pernilla Lyck