Caramel popcorn brownie

 
 
 
Jag tog precis en tugga av den där saken här ovanför. Oj. Oj. Oj.
Men först bakgrundshistorien till bakverket.
 
 
Härom dagen var jag på en kryssning med familjen till Åbo. Vi åkte med den relativt nya båten Viking Grace som var hur fin och fräsch som helst!
I taxfree köpte jag en chokladkaka med popcorn, en nyhet från Fazer.
 
 
 
Den var väldigt god, men så gillar jag verkligen salta popcorn tillsammans med choklad.
 
Dessutom fick jag en bakbok i julklapp, en av Manuelas fina böcker.
 
 
 
I den boken finns ett recept på Caramel popcorn brownies som jag direkt kände att jag ville prova.
De såg så himla goda ut!
Det hjälpte inte att jag åt popcorn-choklad på båten, nu var jag bara TVUNGEN att baka brownien..
 
 
 
 
 
Det här receptet är en kombination av ett eget recept på brownie som jag provade fram för första gången, och Manuelas caramelsås.
Jag tyckte att det blev så himla mycket brownies i Manuelas recept, och jag ville ha lite färre bitar så därför gjorde jag ett eget recept. Jag gillar när en brownie är väldigt seg och kolaaktig, och det var alltså det jag försökte få fram. Har ni provat 7 Elevens brownie? Den gillar jag jättemycket, och den är väldigt seg. Tycker att den här brownien liknar den en del.
 
 
Resultatet blev den här sega, karamelliga och salta popcorn-brownien. Gillar ni popcorn i bakverk/i kombo med choklad tycker jag ni ska baka den här!
 
 
 
 
 
 
 
 
Caramel popcorn brownie
 
ca 16 bitar
 
Brownie:
 
150 g mörk choklad (minst 55%)
150 g smör
225 g ljust muscovadosocker
3 ägg (mellanstorlek)
2 tsk vaniljsocker
125 g mjöl
 
 
Manuelas caramel sauce:
 
225 g socker
0,65 dl vatten
0,85 dl grädde
1 tsk vaniljextrakt
70 g osaltat smör (jag hade saltat, det gick bra ändå)
 
 
½-1 påse micropocorn (beroende på hur mycket popcorn man vill ha)
 
 
 
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 150 grader.

Smält smöret och chokladen i en skål över ett vattenbad. När allt smält, ta av skålen från plattan och rör i sockret. Tillsätt sedan ett ägg i taget, rör om efter varje ägg. Avsluta med att röra i vaniljsockret och mjölet. Rör ej mer än nödvändigt utan bara tills allt är blandat.
 
Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten. Min form var 20x30 cm, har man mindre form blir brownien lite tjockare och tvärtom. Min brownie blev ganska tunn så större form är inte att föredra.
 
Grädda i mitten av ugnen, 150 grader, i ca 25 minuter. Smeten ska ha stelnat innan ni tar ut den, ni kan skaka lite lätt på formen för att se om smeten rör sig eller inte.
Ta ut och låt svalna.
 
Gör karamellsåsen:
Häll socker och vatten i en kastrull och värm på medelhög värme. Rör om tills sockret har smält.
 
Höj värmen och låt det koka upp utan att röra om. Låt blandningen bubbla tills den får en fin kolafärg. Ta sedan kastrullen från plattan.
 
 
 
När kolan har slutat bubbla, rör försiktigt i grädden, vaniljextrakt och smör. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och rör om tills smöret har smält och såsen har tjocknat lite.
 
 
Låt såsen svalna i 10 minuter.
 
Poppa popcornen och fördela dem på en bakplåtsklädd plåt.
 
 
Häll över karamellsåsen. Använd en slickepott som har lite olja på sig för att lättare kunna fördela karamellsåsen över popcornen. Jag blandade runt och försökte skrapa upp såsen från botten så gott det gick.
 
 
 
Låt stelna några minuter och lyft sedan försiktigt över popcornen över den svala brownien.
 
Sätt in i frysen i minst 2 timmar.
 
När det är dags att äta, ta ut ur frysen och skär upp så stora bitar som önskas. Låt den bli rumsvarm innan den äts.
 
 
 
En sak kommer jag göra annorlunda nästa gång jag bakar den här. Nu hade jag en hel påse micropopcorn på, det blev väldigt mycket popcorn. Och även om det är gott så blir det svårätet, därför kommer jag antingen göra större plåt med brownies eller bara ha på en halv påse popcorn. Så om ni provar mitt recept rekommenderar jag att bara ha en halv påse micropopcorn. Men ni gör förstås precis som ni vill :)
 
 
 
 
 
 
 
 

Hoppas ni gillar brownien!
 
KRAM!
 
 
 
Receptet på Caramel Sauce är alltså från boken "Söta bakverk från Manuelas diner".
 
 
#1 - - My:

Åh vad gott det ser ut! Måste testas (:

#2 - - Sammelsurium/ulrika:

Oj, denna måste jag komma ihåg och testa.
Nu skall jag spana vidare på din fina blogg!

Svar: Ja det måste du! Hoppas du gillar bloggen, tack! :)
Pernilla Lyck

#3 - - ɑ n n i k ɑ:

Gott!

#4 - - Bea:

Jag har aldrig testat att baka med popcorn, men har sett Linda Lomelinos popcornkolatårta och är så sugen på att testa. Så får jag syn på de här och det kliar bara i fingrarna! Ser så himla, himla gott ut!

Svar: Ja eller hur?! Jag är sugen på att testa ALLA Linda Lomelinos tårtor, hon är ju så bra!! Hoppas du provar tårtan eller de här browniesarna då :)
Pernilla Lyck

#5 - - Vajb:

wow! Pernie! Du är så duktig! Så inspirerande att läsa din blogg trots att jag aldrig bakar :)

Svar: Tack snälla Vajb :) vad glad jag blir :D
Pernilla Lyck

#6 - - Zeri:

Åh älskar det här receptet på brownies! Hade inga popcorn hemma så jag körde ett trick jag lärt mig av Edd Kimber, nämligen att hälla hälften av smeten i formen, breda ut det, ringla över karamellsås (jag använde dulce de leche), och sedan försiktigt hälla över resterande smet. Blir helt underbara!

Svar: Låter fantastiskt gott! :)
Pernilla Lyck