Picknick-tips och tävling!

 
Nu är det juni och därmed sommar! Eller...vi får hoppas att sommaren kommer snart.
Jag längtar jättemycket efter varma och soliga dagar och ljumma sommarkvällar när man kan sitta ute. Och ha picknick. Och dricka vin. Och bara vara ledig och inte tänka på några måsten.
 
 
I samarbete med Enjoy wine fick jag prova vinet 99 Rosas som har fått ny design. Det är ett vitt vin som är perfekt till just picknick då det kommer i en smart tetraförpackning. Vinet är torrt, friskt och fruktigt, precis som jag vill ha vitt vin.
Dessutom är det ekologiskt. Jag köper nästan bara ekologiska viner med tanke på hur besprutade vindruvor sägs vara.
 
Jag har både ett picknicktips som funkar bra till det här vinet och en tävling, se under receptet.
 
 
 
 
Mitt picknicktips är saftiga matmuffins som är lätta att ta med på en picknick. De kan vara som en matig fika eller som ett komplement till en god sallad, istället för bröd.
De här går att variera i alla oändlighet, och det är bara att att peta ner det ni själva tycker är gott.
Jag har provat olika varianter med chevreost och fetaost, den här gången valde jag mozzarella, skinka, färsk basilika och färska tomater.
 
 
 

 
Matmuffins med mozzarella, skinka, färsk basilika och tomater
 
3 dl vetemjöl
2 dl vetemjöl special
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
3-4 ägg (3 stora, 4 små)
0,5 dl olivolja
2 dl creme fraiche
 
Hackad mozzarella, 2 påsar
Hackad rökt skinka, 4-5 skivor
hackad basilika, 4-5 blad
hackad färsk tomat, 4-5 stycken (går bra med soltorkade tomater också)
 
 
 
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser. Vispa samman äggen och blanda med olivolja och creme fraiche.
Häll äggblandningen i mjölet och blanda ordentligt. 
Hacka mozzarella, skinka, basilika och tomat i små bitar.
 
 
 
Häll i hälften av de hackade tillbehören i smeten och blanda runt.
 
 
Sätt muffinsformar i en muffinsplåt och klicka i smet så formarna fylls med 3/4.
Tryck ner resten av de hackade bitarna i smeten tillsammans med resten av mozzarellan.
 
 
Jag fick 16 muffins av den här smeten och jag använde normalstora muffinsformar.
 
Grädda i mitten av ugnen, 225 grader, i cirka 15-20 minuter.
Känn med en sticka, den ska vara torr.
 
 
Låt svalna på bänk eller galler.
 
Packa ner i en påse eller burk och ta med på picknicken.
 
 

Nu har ni chansen att vinna ett presentkort från Zeta på 500:- att handla delikatesser till picknicken för!
 
 
För att ha chansen att vinna presentkortet vill jag att du ger mig ditt bästa picknicktips! Hur lyxar du till picknicken, har du någon paradrätt som passar bra till en lunch eller middag i det gröna?
Skriv ditt bästa tips i en kommentar till det här inlägget, och glöm inte att skriva ditt namn och mailadress så att jag kan nå dig om du vinner.
 
Tävlingen pågår fram till 21/6.
Lycka till! :)
 
 
 
#1 - - rebecka:

Mitt picknicktips är inget recept utan något så enkelt som en fin picknickkorg! Allt blir så mycket mysigare om man packar det fint i en korg istället för att bara slänga ner allt i en icapåse. Så mitt tips blir helt enkelt att investera i en fin picknickkorg, då har man en orsak till att shoppa också 😃 haha

#2 - - Karolina:

Mitt bästa tips till en lyckad pickninck är ett gott sällskap, Självklart! Men sen är ju en annan självklarhet att man ska ha med sig godsaker att mumsa på och ibland brukar jag göra piroger med olika fyllningar så som köttfärsröra, 4 olika ostar, tomatsalsa, pulled chicken. Variationerna är oändliga!! Sen tycker jag det är gott att ha med sig quesedillas av olika slag. Som dryck brukar jag ta något svalknade och fräsht och då brukar jag göra citron/mynta vatten med MASSA is ;)

#3 - - Karolina N:

Picknick för mig är inte något du lägger ner så mycket tid på då det ska vara spontant.
Så mitt tips är väldigt simpelt: 1 fin picknickkorg(det förhöjer hela känslan), åk till affären och köp en nybakad baguette och en supergod aioli. Viola!!

#4 - - ɑ n n i k ɑ:

Mumsigt :D

#5 - - Pernilla :

Dina muffins ser supergoda ut! Jag som picknickar med två barn tar oftast med en grillad kyckling och sen olika grönsaker och baguette. Var och en får sen göra sin egen kycklingsallad och det blir inget gnäll. Stora härliga picknickfiltar såmdetmär gott om plats för alla är också bra att ha!

#6 - - elin:

Jag är en sån som gillar att alltid göra samma sak, inte för att jag är rädd för nya saker utan för att jag gör saker jag redan älskar. Min perfekta picknick är att gå till favoritstället och ta med favoritosten med de salta kexen och alltid samma goda vin och sen till det viktigaste - ta med din bästa vän och njut av sällskapet, osten och utsikten! Jag skulle vilja för denna gång testa något nytt, kanske dina matmuffins och hitta ett nytt favoritvin!

#7 - - Elina:

Vore fantastiskt att vinna!

I min picknickkorg hade jag packat ner wraps med sallad, chevré, rödbetor, honung och valnötter. Samt macarons och en cava för att lyxa till det. Perfekt för soliga sommardagar och äventyr. Kommer att överraska min närmsta vän med detta inom kort!

#8 - - Emelie:

Min paradrätt under en sommarlunch eller picknick är något så enkelt som en vattenmelon- och fetaostsallad. Underbart gott och lätt att svänga ihop, passar bra som tillbehör till något matigare eller så gör man som jag och bara mumsar melon och fetaost. Ska man lyxa ännumer tar man med sig en flaska bubbel för bubbel är aldrig någonsin fel när det är sommar.

#9 - - Marie Lyander:

Förr om åren, så brukade jag stå en hel dag,
i förväg och förbereda sallader, mackor, osv!
Så när D-dagen sen inföll var mamma dvs jag,
sur och tröötttt! Inte så kul... Men nu har jag
hittat det perfekta brödet, behöver visserligen
bakas dagen innan, men det går snabbt!
Brödet är ett italienskt Tortanobröd, fyllt med rökt skinka, soltorkade tomater, mozzarella, oregano och basilika, ett helt perfekt allt i ett bröd!
Och man kan ju även variera fyllningen efter tycke
och smak! Sen räcker det att plocka med sig lite yoghurt, dricka, och så kaffe förstås! Enkelt, billigt, snabbt och gott, precis som det skall vara på sommaren!

#10 - - Anonym:

Mitt bästa tips är att surfa in på bliminjast.se för inspiration! Oslagbart! Bra förpackningar gillar jag, i en bra mattermos kan man t om ta med glass! Fyll hela med "kulglass", det smälter snabbare den inte är välfylld! Sandra Lind😎

#11 - - Emelie:

Trots många tips har jag ännu inte provat göra matmuffins. Det måste vi verkligen prova i sommar!

Mitt bästa picknicktips är att ta med sig härliga saker att duka upp picknicken med, som en snygg filt, lite coola tallrikar, en snygg tillbringare och bra glas (kanske sådana med skruvkork och sugrör). Dukar man upp fint så spelar det ingen större roll vad man har med sig, för allt bli lite godare (även den köpta potatissalladen i affären)! Det är mitt snabba och enkla tips, som dessutom går att använda om och om igen. ;)

#12 - - Lillgarden:

Det där lät mumsigt!
Nu får ju sommaren komma så man kan ge sig ut och fika och mysa i gräset!

#13 - - Evelina edholm :

Med bra sällskap och fin utsikt blir picknicken alltid lyckad. Om jag skulle vinna skulle jag bjuda mun älskade sambo på picknick vid havet och bjuda på en somrig sallad, ostar och massa solmogna frukter. :-)

#14 - - Linda:

Jag älskar delikatesser så jag skulle proppa korgen fullt i sånt eftersom det också är lite "lyxigt" som salami, lufttorkad skinka, oliver, smakrika ostar, frukt och bär. Så skulle vi dricka rosé till. MUMS!

#15 - - Sofia:

Herregud, dina matmuffins ser gudomliga ut!

Jag älskar tanken av picknick, dessvärre blir det inte så ofta! Däremot blir det plockmat på gräsmattan eller altanen flera gånger om under sommartiderna!

En stående favorit är att mixa allt man tycker om! Baguettes-skivor med en generös bit getost, lite soltorkad tomat toppat med valnöt och ringlad honung! PERFEKTION! Det här tillsammans med lite fetaost- och spenatfyllde filodegsknyten, lite aioli, chokladdopppade jordgubbar rullade i kokos, lite salami och goda ostar! Det är egentligen inget som passar tillsammans men allt är gott och på picknick vill man äta gott, det blir kalas! Ett flaska mousserande och lite solsken med sitt bästa sällskap och en sommardag har nått sin totala lycka!

#16 - - Gerda:

Så läskande din picnic korg ser ut!

Jag hade packat min korg med:

En skål med torkad renkött, skavda i skivor
Blåmögelost
Hembakad kahkú (tunnbröd bakad på stekhäll)
Smör (bregott)
99 Rosas vitt vin
2 vinglas (plast)
lite ved och tändstickor
renfäll att sitta på
sist men inte minst: min älskling

Vi skulle gå till skogen i skymningen, helst höst-- för här uppe i norr har vi ingen mörker på sommaren.
Göra en liten eld, sätta oss på renfällen och mysa och äta av det goda.

Man kan tycka att kött inte passar så bra med vitt vin, men till saltat torrkött smakar det faktiskt underbart- och med rätt sällskap.
Prova du också

#17 - - Mysan:

Picnic är ju bara så mysigt! Bra är när den är genomtänkt och praktisk så det inte blir "bökigt". Så mitt bästa tips är väl egentligen inte mat direkt utan allmänt tips :) Jag gillar sallad och brukar packa det från början i portioner i plastlådor med lock. Det mest är färdigskivat när det gäller tillbehör så det ska bli så enkelt som möjligt. Serveras det korv med bröd så brukar jag ha en mattermos med varmvatten som jag lägger korvarna i. Varma mackor i smörgåsgrill brukar jag grilla och sen slå in i folie, dom brukar hålla sig ljumna tills det är dags att äta. Sen har jag alltid gott om papper, våtservetter och en extra påse till skräp och uppblåsbara strandkuddar, perfekta att ta till när man vill chilla lite :)

#18 - - Lina Blomqvist:

Jag älskar att ha med mig olika sorters plockmat/ små rätter på picknick! Några av mina favoriter är kantarellmackor: stekta kantareller med babyspenat och färskost som man gör snabbt och enkelt på morgonen innan man sticker iväg. Linda in i lite folie så håller dom sig varma, men även supergoda att äta kalla! Sedan en sidosallad med stekt sparris, grönsallad, tomater och mozzarella plus andra grönsaker, beroende på vad man har hemma. Som avslutning en citronsmoothie, lätt att ta med i flaskor och med rätt picknickväska håller den sig lagom kall :) Det är en perfekt picknickmeny för mig :)

#19 - - Nellie :

Det bästa måste väl ändå bara vara att packa en svinigt god picknick, köpa med en dunk vin, samla ihop ett gäng fina vänner och bara slå sig ner i någon solig park. Jag föredrar nog den enka picknick-korgen som inte alls kräver speciellt mycket tid. Svagast är jag för lite salta charkuterier, en mix av goda ostar i olika former och konsistenser och till det någon marmelad som balanserar det hela. Sedan min favorit fruktsallad där man skär upp några söta jordgubbar, en krispig melon och apelsiner. Riv limeskal, blanda ihop med rörsocker och strö sedan över fruksalladen. KLART!! En enklare picknick-korg utan kladd och timmar av förberedelser, fylld av mina favoriter!

#20 - - FRIDA:

En lyckad picknick för mig: Min farmors gamla picknickkorg fylld med min egengjorda lemonade kex, ost, jordgubbar, melon och en stor chokladkaka.

#21 - - Linn:

Jag älskar att ta med mig fyllda spetskålsblad. SÅÅÅ himla gott att ta ett blad och fylla med lite kyckling, parmesan och goa grönsaker. Självklart måste det finnas bakta bullar och flädersaft med!
kram

linnandersson@me.com

#22 - - Helen:

Låter jättegoda!!

#23 - - Malin S:

Jag har ingen parad rätt utan bjuder in mina bästa vänner som jag hållt ihop med från gymnasietiden och vi tillsammans ordnar en picknick med massa god plockmat: spett med mozzarella och oliver, olika salmisorter och lufttorad skinka, brieost, jordgubbar, melon, salta kex och olika antipesto röror

#24 - - Sanna:

Jag älskar att ha picknick och gör det gärna ofta på somrarna, allra helst med fruktspett. Lyxar gärna till det lite extra med något matigare som pajer av olika slag, en härligt god pastasallad eller varför inte härligt goda baguetter med goda röror.

Kram Sanna

#25 - - cornyz.blogg.se:

Nu när jag var i Amsterdam så hade jag och pojkvännen frukost-picknick i en park, (http://cornyz.blogg.se/2015/june/en-frukost-i-vondelpark-2.html) och då fastnade jag verkligen för ananas! Har aldrig fattat att det är så gott att käka färsk ananas på det viset, så det kommer jag absolut att fortsätta ha med mig på mina picknickar!
Min nästa picknick blir nog tillsammans med min syster en varm sommarkväll vid vår stads badstrand, där är såå mysigt att sitta i gräset och mumsa på hemmagjord paj och olika små tillbehör! Brieost är också självklart ett måste i min picknickkorg :)

#26 - - Siri Brever:

Åh vilken rolig tävling! Jag älskar picknickar, verkligen! Bästa är mini-pizzor som man kan äta kalla, vanlig pizzadeg, krossade tomater med örter som tomatsås, mozarella, feta eller någon annan god ost, basilika och sen toppas det hela med ruccola. Kycklingspett kan man också ha till, marinerar kycklingen lätt i en marinad gjord på olja, soya, sweet chili sås och vitlök, sen slängs det hela in i ugnen och packas därefter ner i picknick-korgen. God dricka och en härlig blandsallad, några goda ostar, lufttorkad skinka och honungsmelon. Ett gott vin (vitt såklart) till det, ja då är picknicken fulländad!

#27 - - AnnaSmyckeform:

Hej!

Mitt bästa picnic-tips är att rulla ihop en smördeg med salami och färskost emellan. Skiva så att det blir små snurror (som kanelbullar) och skjuts in i ugnen i några minuter! Man kan äta endast några som en förrätt eller många om man är hungrig. Är man lite mer hungrig skulle jag göra några olika smakkombinationer. Enkelt att ta med, inte så dyrt och väldigt gott :)

#28 - - Madelene:

Picnic för mig är en korg med massa olika saker i. En god kycklingsallad, bröd, korv och bröd till barnen, bullar kakor saft, annan dryck. Frukt.

#29 - - Annika:

Pizzabullar brukar barnen vilja ha med i picknick korgen. Jag och mannen gör gärna i ordning en räkbaguette. Jordgubbar är också ett inslag i våran korg.Sedan går vi till berget inte långt från oss. Sätter oss på våran favoritplats där och tittar ut över havet.
Blev väldigt sugen på att testa dina muffins. Såg ju supersmarriga ut.

#30 - - Frida Elmgren:

Oj vad gott detta såg ut, riktigt bra tips som jag tar med mig :D

Själv har jag vuxit upp med att ta med mig tunnbrödsrullar på picknicken. Man fyller dessa med allt möjligt gott och det smidiga är att om man paketerar dem med folie så kan man även lägga i massa goda röror och de sölar inte ;)

En personlig favorit är den enkla varianten i form av ost, skinka, sallad och salladsdressing men det är bara fantasin som sätter sina gränser :D

Önskar dig en riktigt härlig sommar!
Hälsningar Frida

#31 - - Anna Lundqvist :

De där muffinsen ska jag absolut göra. Ser fantastiskt goda ut.
Mitt picknicktips och barnens absoluta favorit är fyllda korvbröd
Jag gör en tonfiskröra på tonfisk, creme fraiche, majonnäs, kokta ägg, rödlök, hackad ättiksgurka, och osttärningar. Sedan fyller vi korvbröden med röran. Både gott och mättande.

#32 - - Helena R:

Picnic för mig handlar om en mysig stund ute med familjen utan telefoner eller spel. Hundarna springer lösa och mår gott. När vi går ut i skogen med korgen brukar det bli goda ostar och kex och gärna jordgubbar och meloner. Vi är en familj som älskar kex och ost !

#33 - - martina:

Att få unna sig lite lyx i vardagen är magiskt. När sommaren blir regnig så finns det inge mysigare att ha en inomhus picknick på vardagsrummet. Lägga ut en filt, kuddar, tända ljus och njuta av varandras sällskap, spela kort och äta gott. Åh Underbart!

#34 - - wonji klippinge:

Den bästa picknickmaten jag vet är den mamma gjorde när jag var liten, koreanska sushirullar. Men nu för tiden gör jag den tillsammans med min mamma, så mysigt och roligt. Mina barn älskar det oxå men det blir bara gjort när mormor är med :)

#35 - - Anonym:

Min favorit pick nick är den som överraskar mest, be alla runt pick nicken ta med sig en varsin favorit. Man får testa någonting nytt och får enkelt tips och ideer för framtiden.

#36 - - Johannes:

Åh detta hade varit underbart att vinna! Mitt bästa tips är "man tager vad man haver" - man måste inte ha massa olika saker för att fixa en schysst picknick! Har man bara mackor och vatten är det gott nog - det härliga med en picknick är ju att man äter i det fria med gott sällskap! PS. Att ta med en kortlek är också ett härligt tips - så länge det inte blåser!

#37 - - Anonym:

Att ha med sig riktiga glas lyxar till hela picknicken!

#38 - - Lejla:

Att ha med sig riktiga glas lyxar till hela picknicken!

#39 - - Karin:

En picnick i det gröna ska vara enkel att äta och frakta samt lustfylld.

Mitt förslag:
Foccaciabröd, färskpotatissallad med chili-och vitlöksmarinerade kycklingbröst. Till efterrätt serveras chokladdoppade jordgubbar. Ställer förstås krav på att allt tillagas färdigt hemma.

Att dricka till: Mousserande vin eller kall öl.

#40 - - Beatrice:

Jag och mina kompisar brukar göra så vi tar en härlig kött bit med en god sallad och självklart fruktsallad med vispgrädde och självklart det viktigaste är en fin plats att vara på så våra hundar kan springa runt och leka. Brukar oftast bli en undangömd sjö så att de får leka mellan varven medan vi grillar och äter :D

#41 - - Anonym:

Mitt bästa picknick tips är att jag alltid tar med min rosa fina picknick korg med tillhörande filt och sen en massa gott och enkelt. Jordgubbar, bubbel, ostar, kex och fina plast glas och servetter. Det ska vara enkelt att packa i! Gärna en god choklad bit och en termos kaffe som grädden på moset 😍🌸🔆

#42 - - Helena i Uppsala:

karelska piroger
som mamma gjorde ibland. Hon hade lärt sig av karelska flyktingar under 2:a Världskriget. De fick bo i undantagsstugan på bondgården.
Pirogerna är enkla att äta direkt ur handen, smular inte och har allt i ett, kan varieras i det oändliga.

#43 - - Helena Olsson:

Ingen riktig picnic utan något knaprigt och krispigt! Gör en smaskig dip med Creme Fraiche och Tapernade och dra några varv med svartpepparkvarnen.
Lägg ner en påse av favoritchipsen och du är klar!

#44 - - Anita Karlsson:

Jag har en mycket fin spånkorg från ett Loppis Den packas med min goda sallad som innehåller. Vattenmelonskivor, små bitar kassler, svarta oliver, fetaost med ett gott bröd till, det vita Rosas 99 som jag redan provat, mycket gott.
Maken och jag brukar trampa iväg med korg och picknickfilt.

#45 - - Nils Håkan Karlsson:

Packa korgen med min goa Kasslerpaj, ja det är mumma för mig och min gumma.
En paj som är fylld med kassler, purjolök, äggstanning och ost, så god så med sallad, vin vitt eller rött. Ja då är det sommar. Som efterrätt Jordgubbar och Biggaråer, oj så gott.

#46 - - Lotta Granberg Ruthström:

Kan bli var som helst när barn-barnen får vara med och bestämma
Ngt som jag vet att dom kommer att packa med är Parmaskinka
Oliver och någon hårdost,Vi kommer att åka till "Skallen"som ligger i Haverdal där kan Lilly och Harry bada och fiska Krabbor precis som jag gjorde som barn.