Bli min jästs Julbakskalender: 19 December - Sega snöbollar



 

Jag gjorde ju snöbollar för några dagar sedan. I dagens lucka blir det en annan variant av snöbollar.

De här är snäppet godare tycker jag!

Jag fick det här receptet av min mamma, hon provade de här för något år sedan och har pratat om dem sedan dess.

 

Det här är en kladdig historia och lite meckigt, men det är värt det!

Snöbollarna smakar lite som det vita i en mums-mums, fast det är lite mer knäckaktig smak och mycket seeegare :)

 

 

 

Sega snöbollar

ca 40 stycken

 

4,5-5 dl strösocker

1 ½ dl ljus sirap

1 dl vatten

1 kryddmått salt

2 äggvitor

2 tsk vaniljsocker

2-3 dl kokosflingor

 

 

Gör så här:

Koka upp socker, sirap, vatten och salt till 150 grader.

(Jag tyckte det var mycket socker som skulle i så jag tog knappt 4,5 dl, men i ursprungsreceptet står 5 dl. 4,5 blev nog sött så jag ska nog ta 4 dl nästa gång).

 

Om man inte har en termometer kan man prova om sockerlagen är färdig genom att droppa i lite lag i ett glas med vatten. Sockerlagen ska stelna och bli glasartad, och gå sönder lätt.

 

När sockerlagen är färdig, dra av kastrullen från plattan.

 

Vispa äggvitorna till fluffigt vitt skum.

Häll i den heta sockerlagen, långsamt. Vispa kraftigt under tiden.

Det är här det blir väldigt kladdigt och under tiden som man vispar tjocknar smeten och det blir jobbigt för elvispen att vispa.

Vispa i ca 10 minuter, på slutet vispas även vaniljsockret i.

 

Blöt händerna och forma små bollar av smeten. Rulla dem genast i kokos.

Ställ in i kylen för att de ska svalna.

När de ska ätas är det godast om de får stå framme i rumstemperatur en stund, annars är de väldigt hårda.

 

 

 

 

Jag gav bort några snöbollar och mozartkulor (som jag gjort idag) till min dotters dagisfröknar idag, eftersom det var sista dagen barnen var på dagis. Nu är det jullov :)

 

 

Cellofanpåsarna kommer från Panduro.

 

 

Imorgon blir det tävling igen!!

Ska försöka hinna dra vinnarna i de två tävlingar som är avslutade ikväll.

 

 

 

Receptet kommer från min fina mamma :)