Ultimate chocolate chip cookie and Oreo brownie



För er som börjat ert nya liv efter nyår eller går på diet inför beach 2012: det här är inget recept för er.
Visst, jag har också tankar på att börja leva lite hälsosammare, men det här är desserten jag gjorde på nyårsafton.
Då var det en väldigt bra idé att äta onyttigt :)

Tycker den här brownien är riktigt grym. Så maffig, söt och sliskig, när det är som bäst helt enkelt :D

Den var lätt att göra också, och den kan lätt förberedas dagen innan. Men då måste den värmas innan avnjutning, för den är verkligen godast när den är lite ljummen!


 

Ultimate chocolate chip cookie and Oreo brownie

 

Det behövs en kaksmet, Oreos och en browniesmet.

Kaksmeten gjorde jag så här:

 

1 cup smör  (225 gram)

1 cup strösocker  (2,4 dl)

3/4 cup farinsocker  (1,8 dl)
2 stora ägg
1 matsked vaniljextrakt
2 1/2 cups mjöl  (6 dl)
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 cups mjölkchokladknappar eller hackad choklad (4,8 dl)
1 paket Oreos (16 stycken)

 

 

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smöret och sockret i en stor skål med en elvisp i ca 3-5 minuter.

Tillsätt äggen och vaniljen och rör ordentligt tills allt blandas.

Rör samman mjöl, bakpulver och salt i en annan skål och häll sedan över mjölblandningen i smörblandningen lite i taget. Rör försiktigt, allt ska blandas men rör inte mer än nödvändigt.

Rör i chokladknappar eller hackad choklad.

 

Klä en form med bakplåtspapper, jag använde en ugnsform som är lite mindre än hälften av en vanlig ugnsplåt.

Häll ut kaksmeten i formen och bred ut den med hjälp av en sked el liknande så att den täcker hela botten på formen.

 

Lägg sedan över Oreos så att de täcker kaksmeten.

 

 

Gör sedan en browniesmet, det går bra med vilken som helst! Har ni någon favorit så ta det receptet :)

 

Jag har ju en favorit, men jag orkade inte göra den på nyårsafton så jag gjorde en enklare variant där man inte behöver väga alla ingredienserna.

Här kommer det receptet:

 

Brownies

 

100 g smör

100 g blockchoklad (mörk)

2 ägg

2 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

 

 

Gör så här:

Smält smör och choklad i en kastrull på svag värme och låt det svalna lite.

Blanda ner ägg, nötter, socker, vetemjöl och bakpulver. Rör så att smeten blir jämn.

Häll sedan smeten över kaksmet och Oreos!

 

 

Smeta ut med hjälp av en sked så att smeten täcker allt.

 

 

Grädda i ugnen 175 grader i cirka 25-30 minuter, ytan ska bli som på vanliga brownies, dvs se hård ut och spricka lite. Om det börjar brännas på ytan innan det är klart kan man lägga lite folie över och grädda lite till.

 

 

Skär upp i bitar och njut med lite glass eller grädde till :)

 

 

 

Mums, alldeles kladdigt och maffigt och alldeles... alldeles UNDERBART!!!!  :D

 

 

 

Idén och kakreceptet hittade jag här och browniereceptet tog jag härifrån.

 

 

 

 

 

 

#1 - - Mikael Lyck:

Jättemumsigt va det!

#2 - - Henrik Stigell:

Ser ju fantastiskt gott ut! Detta ska prövas :)

#3 - - Karro:

Fan att jag börjat med GI!!! Det DÄR är ju det jag är sugen på! Inte tråkiga grönsaker :(

#4 - - Eva:

Om du omvandlar till dl så blir det andra receptet lika enkelt;-)

1 dl vetemjöl väger cirka 60 gram, 1 dl socker väger cirka 85 gram.

I receptet du länkar till ska det alltså vara 2 dl vetemjöl och 5,25 dl socker. (Hmmm. Det låter förstås som väääldigt mycket socker. Men det ska väl stämma:-)

Här hittar du en tabell över hur mycket olika livsmedel väger i förhållande till volym:

http://www.kokaihop.se/inspiration/koksskola/sa-mycket-vager-en-deciliter

#5 - - Emelie:

#6 - - Emelie:

Alltså ÅH! Allt du bakar ser så himmelskt gott ut! <3 WOW!

#7 - - Erica AKA Tomtens Dotter:

stöööööön!

#8 - - Martina:

Den här måste jag prova att baka någon dag, det vattnas i munnen bara av att titta på den :)

#9 - - Mediha:

Muuums! Ser supergott ut! :)

#10 - - Emma:

Testade receptet i förmiddags, gick hem hos alla :) Hade dock inga oreos så det fick bli ballerina kladdkaka istället, funkade alldeles utmärkt :)Fick dock göra dubbel sats av browniesmeten för jag fick det inte till att räcka till annars..

#11 - - nathalie:

hur mycket choklad bör man köpa för att få till 4,8 dl tror du? är det vanlig bakchoklad du använder då? samt kan man byta ut farinsockret mot vanligt socker, aldrig bakat med farinsocker så jag vet inte :) supertacksam för svar! /nathalie

#12 - - Pernilla -Bli min jäst:

Nathalie: Om jag ska gissa så tror jag det behövs mer än 200 g choklad, jag skulle nog köpa två chokladkakor a´ 200 g. Jag använde Odenses chokladknappar som brukar finnas i bakhyllan. Sen är det inte hela världen om det inte blir exakt 4,8 dl, tror att jag bara hade i 3,5 dl eller nåt sånt, det påverkar ju inte receptet utan blir bara lite mindre chokladbitar i kaksmeten :)

Det funkar med blockchoklad men är så klart godare med "vanlig" choklad, typ marabou mjölkchoklad eller mörk 70 %-ig.

Du kan byta ut farinsockret om du vill, då får kaksmeten en lite sötare smak bara. Farinsocker är ju brunt och ger lite mustigare smak. Men det blir kaka av vanligt socker också! :)

Lycka till!

#13 - - nathalie:

men gud vad du är gullig med så snabbt svar, TACK! :)

#14 - - marika:

Funderar på att göra denna när jag har fikan på jobbet nästa gång:) Men det där vaniljextraktet, va använder du dig utav då? Kram

#15 - - Sofie:

Ser hur gott ut som helst, men har du något tips på vad man kan ha istället för oreos? Tycker inte om det så värst mycket så skulle bli superglad om du hade något tips :)

Svar: Det är jättegott! Du kan ha vilken kaka som helst i istället för Oreos, kanske gillar du Ballerina eller nåt liknande? Eller så skippar du kakan och kör bara på kaksmet och brownie, funkar utmärkt det med! Lycka till :)
Pernie