Att fylla en tårtaJag har visat förut hur jag gör när jag täcker en tårta.

Nu tänkte jag visa hur jag gör när jag fyller en tårta, momentet innan man täcker tårtan alltså.

Man måste inte göra på det här viset, men det är ett väldigt smidigt sätt tycker jag.Gör en tårtbotten och låt den svalna.
Man kan frysa den och ta fram den en halvtimme innan den ska fyllas, då blir det lättare att dela den och den smular inte så mycket.

Stjälp upp tårtan på ett tårtfat eller liknande, skär bort ev. ojämnheter.


 

Lägg plastfolie i tårtformen du precis haft tårtbotten i, den behöver inte rengöras.

 

 

Du behöver två remsor plastfolie så att folien täcker formen, tänk på att ha mycket över på sidorna så att det räcker för att täcka tårtan.

 

 

Dela sedan tårtan i tre delar, jag delar med en brödkniv, tycker det är enklast.

Lägg sedan den översta botten upp och ner i formen, det är den som ska vara uppåt på tårtan sen så den finaste sidan underst.

 

 

Jag sprayar alltid mina tårtbottnar för att de ska bli extra saftiga! Jag använder mig av en enkel blomspruta.

Den här gången sprayade jag med vanligt vatten men man kan ha blandsaft eller juice eller liknande om man vill ha lite smak på bottnarna.  Det är jättegott med hallonsaft om man har hallonmousse som fyllning t ex :)

Men nu sprayade jag med vatten, då blir bottnarna saftigare. Cirka fem sprut över hela botten.

 

 

 

Lägg sedan på den första fyllningen, i det här fallet dumlefluff.

Bred ut den ordentligt och så platt som möjligt så det blir jämnt.

 

 

Lägg sedan på nästa botten och spraya den.

 

 

Lägg sedan på nästa fyllning, i det här fallet hallonmousse. Glömde ta kort på det...

Lägg slutligen på locket och spraya även det.

 

 

Vik över plastfolien så den täcker tårtan.

 

 

Ställ i kylen över natten.

 

När det är dags att täcka och dekorera tårtan viker man bort plastfolien och lägger en papptårtbricka över tårtan.

 

 

Vänd sedan på hela tårtan så att guldbrickan kommer underst.

 

 

Ta bort springformen.

 

 

Lyft försiktigt bort plastfolien, tårtan är klar för att spacklas och täckas!

 

 

Det var väl inte så svårt?

Gör ni andra så här också eller hur gör ni?

 

 

#1 - - Veronica Swedin:

Jag gör likadant, det är ju ett jättesmidigt sätt att få tårtan rak och fin! Jag spritsar dock även ut ett tunt lager av den smörkräm jag ska spackla tårtan med, längst ut utanför fluffet så att det hålls inne ordentligt, tycker det blir lättare att spackla tårtan då :)

#2 - - Sara Pierrou:

Precis så där gör jag med. Jag brukar dock inte spreja bottnarna nått, vilken smart grej. Det måste jag testa någon gång :-)

#3 - - margareta johansson:

same here. fast jag brukar inte spreja bottnarna.

#4 - - Rebecca:

yes, exakt så gör jag också, det är lättast och blir snyggast. jag sprayar inte heller, men jag gillar inte så blöta bottnar heller =)

#5 - - Rebecca - Minaguldkorn:

Tack så riktigt hemskt mycket för detta tips. Verkligen välbehövligt!! :D

Lite trött på mina "misslyckade" fyllningar och hopsättningar. Men nu ska jag börja använda detta!!!Hoppas att du får en trevlig helg <3

#6 - - Tove:

Jo, jag gör precis lika (förutom sprayandet då, använder en sked bara). Mycket behändigt! Och bra sätt att transportera en fylld tårta, om man någon behöver göra det. :)

#7 - - sabina mammastårtor:

jag gör med så men jag använder plastremsor. Då blir det perfekt

#8 - - Terese Persson:

Jag gör ungefär likadant med har gärna lite färskpressad juice eller saft från frysta hallon tt safta bottnarna med. Sen när den är fylld, vilket jag oftast gör 2 dagar innan den ska spacklas, täckas och ätas för att alla smaker ska dra åt sig ordentligt, sen så lägger jag en lagom stor tallrik upp och ner på tårtan, lägger något lagom tungt på tallriken för att ev luftbubblor ska pressas ut. Sen så vänder jag upp den på ett tårtpapper (har inte köpt några brickor men ska eftersom dom är så mkt bättre) på en snurrbräda jag köpt för ynka 49kr på IKEA då jag tycker det underlättar spackling och ev spritsning. Sen så täcker jag kanterna på tårtpappret med bakplåtspapper för att inte kladda och blöta ner det helt, sen tar bort plastfolien och vänder upp någorlunda i mitten på tårtpappret och sen tar av springformen. Sen är det bara att skrapa utpressad fyllning. Föra ett crumb coat som får stå i kylen och stelna och hålla fast smulor som kan göra fula märken i SP'n, sen ett riktigt tunt lager till med smörkräm för att jämna ut och för att SP'n ska fästa. Sen är det bara att kavla ut SP större än tårtan och lägga på och sen smootha eller smeka och lyfta tills man är nöjd. (:

#9 - - Eva:

Jag kan lägga till ett tips som underlättar vid spacklingen – eller snarare efteråt, då man slipper torka kladd på tårtfatet/tårtbrickan: Peta in flikar av bakplåtspapper runt hela kanten. När du har spacklat klart är det lätt att dra ut flikarna, då följer allt kladd med.

#10 - - Anonym:

Wow, vilket bra tips! Jag har (hittills) inte haft botten i formen när jag fyller utan på brickan/fatet tårtan ska serveras på. Har minsann varit lite meckigt att få det bra, utan att fyllningen flyter ut. Så jag är oerhört tacksam för tipset!

Svar: Varsågod :) Mycket enklare så här :)
Pernie

#11 - - Mica:

hej!
hur mkt fyllnig har du? 1-2 cm högt? på ett ungfär?? utan att fyllningarna smiter ut? eller att tårtan sjunker ihop??
tack på förhand!
mch mica

Svar: Det är olika beroende på hur stora tårtbottnar jag gör, men jag gillar när det är ganska tjock fyllning, ca 2-3 cm. Man kan spritsa en kant med smörkräm längst ut på bottnarna innan man lägger på fyllningen i mitten av botten, då flyter den inte ut lika lätt när man bygger tårtan. Hoppas det var till någon hjälp, annars får du fråga igen :)
Pernilla Lyck