Marängspöken till Halloween

 
Så var det fredag igen och jag ska snart göra mig redo för att åka till jobbet.
Jobbar hela natten och får nog mycket att göra med tanke på att det är löningsfredag :)
 
Har åkt på en rejäl förkylning så jag har hållt mig hemma så mycket jag kan på sistone.
Hostar och snorar och är allmänt risig men är på bättringsvägen i alla fall!
 
 
Tusen tack för alla grattishälsningar till mig och bloggen, så roligt att ni är så många som tävlar och kommenterar!!
Tävlingarna pågår ju några dagar till så för er som ännu inte hunnit tävla tycker jag ni ska göra det :)
Har eventuellt en tävling till på gång :D
 
 
Jag har fått väldigt många frågor om bakverk till Halloween!
Halloween inträffar 31 oktober och man kan antingen fira det då eller till nästa helg.
 
Kan börja med att tipsa om mina blodiga cupcakes som jag gjorde till förra årets Halloween.
 
 
 
Chokladmuffins fyllda med rårörda hallon, toppade med white chocolate cream cheese frosting.
Och blod.
Eller var det hallon?   :) 
Här hittar ni recept och beskrivning.
 
 
 
 
Till i år hade jag inte planerat så mycket avancerat. Dels är jag förkyld och dels ska vi börja packa för en kommande flytt.
Men nååågot måste jag ju göra med tanke på hur många ni är som vill ha tips.
 
 
Så idag gjorde jag de här superenkla spökena som barnen älskar!
Har sett dem på massor av bloggar förut, bland annat många amerikanska.
Där har det för övrigt pågått en het diskussion om att det ser ut som ku klux klan-gubbar istället för spöken.
Det är klart, det finns utrymme för egen tolkning av de här, någon på min instagram tyckte de såg ut som tomtar :)
Jag hävdar dock bestämt att det är spöken! :D
 
 
 
 
 
Marängspöken
 
ca 40 stycken
 
 
1 dl (ca 3 ägg) äggvita  (jag använde äggvita på flaska)
2 dl socker
 
Ev några droppar essens, jag använde päronessens
 
ca 10 g choklad (till ögon)
 
 
 
Gör så här:
 
Koka upp vatten i en kastrull.
Vispa äggvita och socker i en skål som står ovanpå det kokande vattnet, det blir som ett vattenbad.
Vispa med elvisp tills sockerkristallerna smält, det tar 5-10 minuter och det blir en vit tjock fluffig massa som är glansig och fin.
 
Spritsa ut små toppar på en plåt med bakplåtspapper.
 
 
 
För att få små armar på spökena kan man dutta med fingret på sidorna, då följer smeten med lite och formar armar :)  (det tipset fick jag på den här fina bloggen).
 
Sätt in i ugn, 125 grader i cirka 30-40 minuter. Längst ner i ugnen ska de vara.
 
Låt marängerna svalna och smält sedan lite choklad i micron.
Måla dit ögon med hjälp av en tandpetare.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Enkelt, gott och väldigt uppskattat av framför allt barnen vid Halloween!
 
Imorgon ska jag försöka hinna göra ett annat Halloween-bakverk.
 
Ha ett riktigt härligt fredagsmys nu!
 
Kram!
 
 
#1 - - LenaJL:

Men så söta! :)
Får minsann bli morgondagens bak, tror jag!
Tack för tipset. ;)

/Lena

#2 - - Milli:

Vilka söta spöken :-) Ska ha 10 årsjubileum av halloweenfirandet nästa helg så de kommer komma in massa inspiration där framöver :) Så roligt att halloween börjar bli större även i sverige :))

#3 - - Carina:

Söta spöken. Har också tänk göra sådana i veckan. :o)
Minns dina läskiga coola cupcakes från förra året. Läckra!

#4 - - Veronica:

Vilka otroligt söta spöken!!!

#5 - - Erica AKA Tomtens Dotter:

Åhh fjolårets hade jag glömt - tills jag blev påmind om dem nu. De är fantastiska. Marängspökena är också toksöta.

Måste skicka ett litet tips till dig: chokladtryffel förklädda till läskiga ögon... http://tomtensdotter.se/2012/october/asas-laskiga-tryffelogon.html

Svar: Hur coola som helst!! Tack för tipset, hoppas jag hinner göra dem :)
Pernie

#6 - - Anonym:

Värdelösa recept, fick slänga hela skiten. Kollade andra recept på samma sak, om jag hade följt dem istället hade jag lyckats. Lär dig förklara utan att de blir missförstånd.

Svar: Jag är ledsen att du känner så. Men istället för att bara kritisera kanske du skulle känna säga vad som gick fel och vad som var så bra i de andra recepten, så kan jag ändra det i min beskrivning? Jag försöker alltid att beskriva så utförligt jag kan så att alla ska förstå.
Pernie

#7 - - Frida Jansson:

Måste bara säga att jag älskar att läsa din blogg, helt underbara recept! Men nu undrar jag vart du hittar dina muffinsformar, älskade dom du har gjort chokladmuffins i i detta inlägg :)

Svar: Tack så jättemycket, du anar inte hur glad jag blir för din kommentar!! Om du menar Take a bite-formarna så tror jag att jag köpte dem på kakburken.se. Annars köper jag formar lite överallt, där jag hittar :)
Pernie

#8 - - maria syr och så vidare:

Underbara spöken! Tack för tipset, nu har jag gjort egna små spöken som gjorde ettårstårtan extra festlig!

Svar: Kul att höra! Kollade in din blogg och spökena såg jättefina ut, gillade idén att ha dem på en tårta :)
Pernilla Lyck

#9 - - Linda:

Ska man vispa med elvisp över ett vattenbad? Fattar inte riktigt :)

Svar: Ja precis! Du gör ett vattenbad, och vispar där äggvitan och sockret med elvisp tills sockerkristallerna försvinner :)
Pernilla Lyck

#10 - - Dagmara:

hej!
Såg ett tråkigt inlägg där du fick kritik..... Då vill jag kontra med att jag älskar din blogg och tycker du har superbra förklaringar. Jag rekommenderar alltid din blogg när någon berömmer mina verk, som jag har "koppat" från dig.
Så det såå!
Tack så mycket för dina tips!

PS. Jag är fd kollega med Bettan och. Erik mfl!😃
Hälsningar dagge(Gbg )


Svar: Ha ha vad gulligt av dig, tack!! Jag är ganska skonad från elaka kommentarer som tur är, de bra överväger de dåliga :) kul att du känner några av mina kollegor, då är det från restaurang-casino-tiden antar jag?
Pernilla Lyck

#11 - - Anonym:

Hur länge håller dom sig? Hur förvarar jag dom? ☺ Jättefina spöken!

Svar: De håller sig ganska länge om du förvarar dem mörkt och torrt. Som vanliga maränger. T ex i en burk med lufttätt lock i rumstemperatur :)
Pernilla Lyck