Vaniljbullar

 
 
 
 
Jag älskar vaniljbullar. Och när jag säger vaniljbullar menar jag såna släta bullar med vaniljkräm i mitten.
En del kallar dem solbullar eller solskensbullar, en del vaniljmunkar.
Vad man än kallar dem så är de väldigt goda, och jag har varit sugen på att baka dem ett bra tag nu.
 
 
Jag har redan provat ett recept förut, det hittar ni här.
När jag gjorde dem förra gången gömde jag vaniljkrämen i mitten, den här gången ville jag prova att spritsa i vaniljkrämen i bullen.
 
Jag följde ett recept i min nya bakbok "Bergs konditori på Marstrand".
Hade önskat att det skulle stå lite mer utförlig beskrivning av hur man gör när man spritsar i krämen, eller gärna något tips på hur man gör för att det inte ska rinna över direkt.
När jag stack ner spritsen i bullen och fyllde med vaniljkräm blev det ganska snabbt fullt och krämen rann nästan över. Det är säkert något bra knep som jag missat här, men jag gissar på att någon av er som läser det här vet det knepet? :)
På bilden i bakboken är bullarna lite platta och krämen ligger mer nersjunken i bullen. I mina bullar står krämen upp.
 
Hur som helst, de blev goda! Det var inga svårigheter att äta upp tre på raken till fikat... nybakat är godast!
 
 
Här kommer receptet :)
 
 
Vaniljbullar
 
~20 stycken ~
 
 
2 dl mjölk
25 g jäst
75 g margarin
3 msk socker
1 ägg
1 tsk stött kardemumma
ca 7 dl vetemjöl
2-3 dl vaniljkräm (recept nedan)
 
Till pensling och garnering:
Smält matfett
Strösocker
 
 
 
Gör så här:
Ljumma mjölken till 37 grader och rör ut jästen i lite av den.
Tillsätt sedan resten av mjölken.
Rör margarin och socker poröst i degbunke.
Tillsätt ägg, degspad och finstött kardemumma.
 
 
 
Rör i mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Jag använde degkroken i min KitchenAid och lät den knåda degen.
 
 
 
 
Låt degen jäsa under duk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
 
Under tiden kan du göra vaniljkrämen så att den hinner svalna.
 
Vaniljkräm:
1 dl vispgrädde
1½ dl mjölk
2 äggulor
1 msk potatismjöl
2 msk socker
1 msk vaniljsocker
 
Blanda allt utom vaniljsockret i en liten kastrull. Sjud ingredienserna på svag värme under vispning tills krämen tjocknar, men den ska inte koka. Låt krämen svalna och smaksätt den med vaniljsockret. Jag hade även i lite vaniljpulver. Det blir ca 3 dl vaniljkräm.
 
 
 
Tag degen ur bunken och knåda den på bakbord.
 
 
 
 
Skär 20 bitar och trilla dem till runda bullar.
 
 
 
 
Låt dem jäsa på plåt cirka 40 minuter.
 
Fyll vaniljkrämen i spritspåse, gärna med en spetsig tyll.
Spritsa in kräm mitt i varje bulle.
 
 
 
 
Grädde i 250 grader mitt i ugnen 8-10 minuter.
Låt bullarna svalna något.
Pensla dem sedan med smält matfett och vänd dem i strösocker.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram på er!
#1 - - madeleine:

Hej
Måste bara säga att jag älskar att titta in på din blogg...
Vaniljbullar är en av mina favoriter också men när jag gör dom bakar jag vanliga släta bullar som jag fyller med vaniljkräm efter att dom är gräddade och har kallnat.
Jag använder en smal, lång tyll att spritsa in vaniljkrämen i bullarna med. Sen på med smält smör och doppa i socker:)
Vaniljkrämen blir inte "seg" om man gör så...men det här är ju hur jag gör och som jag tycker är smidigt!
Med vänlig hälsning//Madeleine

#2 - - Carro:

... eller sockerbullar ;)
i vilket fall är de sååååå goda! Måste testa att baka någon gång!

#3 - - Sandra:

Vi kallar dom pariserbullar. Skumt va? Men så heter dom här på stadens konditorier. När man kommer till stora staden brukar de inte förstå vad man menar...

#4 - - Suzanne BakeBelieve:

Vaniljbullar... Det riktigt vattnas i munnen. Det här är något som verkligen tar mig tillbaka till när jag var liten. Jättefina, ser så gott ut!

Svar: Tack snälla! De var riktigt goda :)
Pernie

#5 - - Vaniljälskare:

Hej!! Vaniljkrämen blev inte tjock som den borde vara:S vad kan jag ha gjort för fel?

Svar: Följde du receptet exakt på alla punkter?
Pernie

#6 - - Linnéa:

Hej! Jättemysig blogg du har måste jag säga! Sen till vanliljbullarna, eller krämbullarna som de kallas på bageriet där jag jobbar! Vi gör så att efter bullen gräddats låter vi den svalna, sen gör vi ett litet hål i bullen med ett finger, fyller en spritspåse med vaniljkräm och spritsar bullen full med vanilj! De ska bli rikligt fyllda med vanilj och väga en hel del ;-)

Keep up the good work!!

Svar: Aha, så ni gräddar inte med vaniljkrämen i, det var intressant! Tusen tack för det tipset, det måste jag prova nästa gång :)
Pernie

#7 - - Carina:

linnea: trycker ni ner fingret uppifrån så det blir en grop å sedan spritsar i eller sticker ni in spritsen i bullen å fyller inne i den utan att man ser krämen sen?

Svar: Man kan nog göra på båda sätten, jag tryckte ner fingret så det blev ett hål när jag gjorde dem senast, och det blev jättebra :)
Pernilla Lyck

#8 - - Dalkulla:

Jag kallar dom som norskarna gör för Skolelebuller. Goda är dom, måste testa igen.

Svar: Ja det namnet har jag hört några gånger, fint :) det är ju så gott!
Pernilla Lyck