Blåbärsmazariner

När jag gjorde Dumlemazariner passade jag på att även göra blåbärsmazariner.
Det var supergott med Dumle i mazariner men lika gott med blåbär i. Det blir en frisk smak som bryter av mot det söta.

Blåbärsmazariner
ca 24-26 stycken
Mördeg:
100 g strösocker
200 g rumstempererat smör
1 nypa salt
300 g vetemjöl
15-30 g vatten
Mazarinfyllning:
500 g riven mandelmassa
100 g strösocker
250 g rumstempererat smör
5 ägg
40 g vetemjöl
500 g riven mandelmassa
100 g strösocker
250 g rumstempererat smör
5 ägg
40 g vetemjöl
Blåbär, ca 100-150 gram
Blåbärsglasyr:
ca 50 g blåbär, tinade
ca 50 g blåbär, tinade
florsocker
Gör så här:
Mördeg:
Blanda socker, smör och salt till en jämn massa. Sikta ner mjölet (jag gjorde inte det och det gick bra ändå) under omrörning och tillsätt vatten, lite i taget, så att degen går ihop. Låt degen vila i kylen i 30 minuter innan du kavlar ut den och fodrar formar med den.

Kavla ut på mjölat bakbord till en 3 mm tjock platta.

Ställ ovala formar tätt på en plåt och fodra dem med degen.

Jämna till kanterna lite så det blir snyggt :)


Lägg några blåbär i varje form. Jag använde frysta blåbär, se till att de tinat innan du klickar i dem i formarna.
Gör sedan fyllningen.
Fyllning:
Blanda mandelmassan och sockret till fyllningen. Tillsätt smöret och rör till en slät massa. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt omrörning.

Vänd till sist ner mjölet. Det är viktigt att inte röra in för mycket luft i fyllningen när mjölet är tillsatt, gör man det riskerar den att pösa över under gräddningen.
Fyll formarna till två tredjedelar (över blåbären) med mazarinfyllningen, använd sprits eller sked.
Så här såg det ut när jag gjorde med hallon i:


Grädda mazarinerna i 200 graders ugnsvärme i 15–18 minuter. Ta ut dem ur ugnen och vänd dem genast upp och ner. Låt dem svalna i formen med den gräddade sidan nedåt.
Gör glasyren.
Mosa ca 50 g blåbär och blanda med florsocker, lite i taget, till en tjock glasyr. Då det är vätska i bären behövs inget vatten. Om det behövs mer glasyr är det bara att upprepa.
Bred glasyren på kakorna när de svalnat.

Njuuuut! De blev så himla goda :)
KRAM!
Mums, så goda de ser ut!