Chokladsemlor


Vi har fint besök i form av min mamma och hennes man den här helgen.
Jag har bakat lite till fikat om en stund, det blev de här härliga chokladsemlorna!

Satt och funderade på om man kunde göra något annorlunda med semlor och tänkte att det kanske vore kul med chokladsmak. Googlade lite för att se om någon annan tänkt som jag och hittade ett spännande recept på Arla.se.  Själva bullen skulle ha Pucko i sig och man skulle göra chokladgrädde till.
Jag gjorde en fluff på Toblerone istället men annars följde jag receptet.

Provade dem igår och insåg att det knappt smakade som semla med bara chokladfluff på, även om det var gott.
Så idag har jag både Tobleronefluff och vanlig grädde på, det tror jag blir ursmarrigt!!!


 

 

Chokladsemlor


ca 18-20 stycken

 

25 g jäst
2 ½ dl Pucko chokladmjölk
75 g Smör, rumstempererat
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
6-7 dl vetemjöl

 

1 ägg till pensling


 

Garnering:

180-200 g Toblerone eller annan choklad

3 dl vispgrädde

Ev. 3 dl vispgrädde om man vill blanda fluffet med det


 


 

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37 grader.

Häll den över jästen, tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen smidig.

Låt jäsa ca 30 min.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Forma ca 20 runda bullar (jag fick 18 bullar) och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 20 min.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna med ägget och grädda i mitten av ugnen 8-10 min.

Låt svalna på galler.

Skär av ett lock på bullarna och gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan och blanda med inkråm och mjölk till en jämn massa. Fyll bullarna med blandningen.

 

Om man vill ha Tobleronefluff till garneringen ska den göras minst 4 timmar innan den ska användas, helst dagen innan. Smält då chokladen (Tobleronen) i grädden, grädden får ej koka! Ställ kallt i minst fyra timmar innan den vispas som vanlig grädde. Jag gjorde som sagt Tobleronefluff och vanlig grädde och spritsade båda på bullen.

 

På Arla.se fanns det här receptet på chokladgrädde som man kan göra om man inte orkar vänta på fluff :)

 

Chokladgrädde

2 ½ dl Arla Köket® vispgrädde
2 tsk kakao
3 tsk strösocker

 

Blanda grädde, kakao och strösocker och vispa grädden till ett fast skum.

 

 

Spritsa grädden/fluffet eller chokladgrädden på bullen.

Lägg på locket och sikta över florsocker. Vill man ha mer choklad kan man sikta över chokladflorsocker som numer finns att köpa i bakhyllan.

 

Jag hade lite problem vid spritsningen eftersom nötterna i Tobleronen fastnade i tyllen... svor några gånger och det blev inte så snyggt som det kunde blivit, men äta går det nog ändå :D

 

 

 

 

Semlorna står på bordet och bara väntar på oss!

 

 

Min dotter Leia satt och sneglade på semlorna och verkade sugen.. :)

 


Nu är kaffet snart klart, då blir det att mumsa på de här :)

 

Vill ni ha traditionella semlor så finns det recept på det här, och här hittar ni recept på Wienersemlor.

 

Ha nu en jättemysig lördag!

Kram :)

 

 



Recept från Arla.se
#1 - - Charlotta:

Man riktigt ser hur det lyser i ögonen på Leia! Hon gillar dom där va?! Skulle kanske ta göra några semlor själv, det är ju riktigt gott!

#2 - - Elin:

Svårt att INTE bli sugen!

#3 - - Anonym:

oh va gott det ser ut!

#4 - - Jenny:

Lät riktigt gott det där :)

#5 - - Annelie:

Jag som inte gillar semlor kanske ska prova dessa.... jag älskar ju choklad.....



www.niehoffs.blogspot.com

#6 - - Kaksmulan:

Jag som alltid brukar hävda att inget går upp mot originalet får väl vackert erkänna att jag blev riktigt sugen på dessa ;).

#7 - - Linda- Cupcakesfluffan:

Ser supergott ut :-)

#8 - - Nicke Nyfiken:

Men ge mig!!!

#9 - - Linda - Bengtssons Baksida:

Åh, Tobleronefluff låter ju galet gott att ha i!

#10 - - Annika:

Mumsigt :>

#11 - - Maria S N:

#12 - - Maria S N:

Ser supersmarriga ut! Tack för tipset :).

#13 - - Henrik Stigell:

Kul och annorlunda!

#14 - - maya:

åååå såå goda dom ser ut jag älskar att baka!!!

Svar: Härligt :)
Pernie