Min födelsedagstårta!


Det har varit tyst här i några dagar men det finns en bra anledning till det.
Jag fyllde år i fredags och har styrt en massa med kalas och firande och helt enkelt inte haft tid att blogga!

Men nu har jag en massa som jag vill dela med mig av, några recept och några events jag varit på, ska försöka få upp lite i veckan.



Vi kan ju börja med mitt kalas och min tårta :)


Kalaset var i fredags kväll och jag hade inte så mycket tid att fixa dagarna innan så det blev väldigt improviserat och snabbfixat.
Jag visste att jag inte ville ha en sugarpaste-tårta så det fick bli en traditionell gräddtårta med jordgubbar :)


Provade att göra en ny fyllning som verkligen var supergod, den kommer jag göra fler gånger!
Det var en färskostcreme som inte var så söt, väldigt fräsch, särskilt med färska jordgubbar i.

Fick även idén att prova att pensla bottnarna med sockerlag efter ett event jag var på, där hade de gjort så och det var asgott! :)

Därför testade jag att göra en sockerlag med champagne i som jag sedan penslade på bottnarna innan jag lade på fyllningen, och det blev jättebra! Nästa gång ska jag ha ännu mer av sockerlagen på, det hade inte skadat.
I vanliga fall brukar jag ju spraya mina bottnar med vatten eller någon saft för att de ska bli riktigt saftiga, att pensla med sockerlag är väl lite samma princip. Det blir bra mycket saftigare och det tycker jag är gott :)


Här kommer bilder på tårtan!


 


Ljusa bottnar "lika delar" (10 ägg) med färsk vaniljstång
Bottnarna penslade med champagnesockerlag
Ett lager glasscreme
Ett lager färskostcreme med färska jordgubbar
Spacklad med vispad grädde
Täckt med färska jordgubbar





Eftersom jag var på ett event med Piper Heidsieck-champagne där man fick med sig en sån här söt liten flaska i goodiebagen använde jag mig av den i sockerlagen :)

 

Bottnarna efter att jag penslat dem med champagnesockerlagen

 

Färskostcreme med skivade färska jordgubbar, mums!

 

Så här såg färskostcremen ut när jag smetat ut den på botten

 

Min tårtbit, åh så gott!

 

 

Det blev en stor tårta, 28 cm i omkrets och 10 cm hög.

Som ni ser så är den väldigt enkelt dekorerad, jag smetade på grädde och lade på jordgubbar när gästerna väntade och kaffet kokade :)

 

Jag hade dukat upp ett bord i vardagsrummet och innan tårtan bjöd jag på pastasallad med grillad kyckling, lite annan plockmat och vattenmelon och hembakade matmuffins.

Recept på muffinsen kommer en annan dag, och det gör även receptet på sockerlagen och färskostcremen :)

 

 

Nu måste jag sova lite, jobbar i natt....

Kram på er!

 

 

#1 - - Sara:

Jag fyllde också år i fredags, men min tårta blev inte alls sådär bra :)

Svar: Vad tråkigt, men grattis i efterskott till dig! :)
Pernie

#2 - - Martina:

Grattis :) Allt ser väldigt gott ut!

Svar: Tack snälla :)
Pernie

#3 - - Elin:

Matmuffins? Det vore kul om du berättade lite mer om dem :)

Svar: Receptet kommer vilken dag som helst! :)
Pernie

#4 - - Rimfrost's Photos:

Gott :) Blir riktigt sugen. Själv så säljer jag jordgubbar, kan inte ens känna doften av gubbarna längre.

#5 - - Lisa:

Ser fram emot receptet på färskost crèmen! Vore skoj att kunna använda de till midsommar ;)

Svar: Ja till midsommar är den nog perfekt! Receptet finns på bloggen nu :)
Pernie

#6 - - Vardaxlyx:

Grattis i efterskott!

Tårtan ser fantastisk ut...som vanligt hihi!

Du är duktig och inspirerande bara så du vet ;-)

Svar: Tack snälla, vad glad jag blir!! Du har också en inspirerande och fin blogg! :)
Pernie

#7 - - Karin:

Oh vad smaskigt det ser ut!

Svar: Tack! :)
Pernie

#8 - - Jen:

Åh va gott de ser ut!



/ Jennifer (http://LittleDessert.se)

Svar: Tack, det var det! :)
Pernie

#9 - - ANGELICA [foto&basket]:

Jag gillar din blogg! :)

Svar: Tack snälla du!!!!
Pernie

#10 - - Tove:

Allt ser jättegott ut, framför allt tårtan! :) Grattis i efterskott!

Svar: Tack Tove!!!
Pernie

#11 - - Therese:

Hej! Först måste ja säga att jag gillar din blogg, såklart! ;D Sen så undrar jag hur många ni var på kalaset och hur mycket tårta som gick åt? Tänkte göra en tårta på 30cm till ca 35pers. Planen är att de ska bli 3 lager fyllning men är inget säkert än. Tror du att det kommer räcka, oavsett hur många lager fyllning det blir? :)

Svar: Hej Therese! Tack snälla :) På kalaset var vi nog 15 vuxna men några gick hem innan tårtan kom fram så vi var ca 10-12 vuxna som åt. Mindre än halva tårtan gick åt och då tog någon två bitar. Det är väl precis att det kommer räcka till 35 personer om du gör 30 cm, men då skulle jag göra tre lager fyllning, alltså se till att den är hög. Eller göra två tårtor, alt våningstårta :) Blir det "bara" två lager fyllning känns det lite osäkert, inte kul om det inte räcker heller... hoppas du kommer på något bra och att tårtan blir bra!
Pernie

#12 - - Anette:

Hej!
Ser mycket gott ut! Intressant att läsa att du brukar spraya dina tårtbottnar, har inte läst någon annan som gör det ännu. Min första tårtbotten jag gjorde blev väldigt torr så jag undrar om det kanske hade hjälpt... Tror du att man kan spraya med kallt kaffe om man ska ha någon tårta med choklad och gillar kaffesmak?

Svar: Ja kallt kaffe funkar nog också, dock tror jag att det kanske inte skulle se så gott ut rent estetiskt, om tårtbottnarna är bruna i mitten. Skulle nog i så fall försöka få tag på kaffeessence och ha det i en sockerlag eller så.Men om du provar får du gärna berätta hur det blev :)
Och jag tycker absolut att du ska prova att spraya dina tårtbottnar, torra bottnar är ju jättetrist :(
Pernie